torstai 20. syyskuuta 2012

Ongelmia rakennusluvan kanssa.

Tuleva kotikuntamme on kyllä aivan erinomaisen hienosti toimiva systeemi - ainakin mitä tulee maton vetämiseen jalkojen alta. Mihinkään ei saa vastausta suoraan kysyttäessä, avustava rakennusvalvoja vittuilee avoimesti, ohjeistukset ja lomakkeet ovat puutteelliset ja jos jotain kysyt, niin vastaukseksi saat jälleen hyvin epäasiallisia kommentteja.

Tänään sain tietää, että meidän pitäisi selvittää millä maalämpöpumppua jäähdytetään. Siis tätä ei kysytty missään lomakkeessa ja tästä ei voinut mainita edes johtava rakennustarkastaja, jota kävimme ihan F to F tapaamassa. Hän varmasti olisi voinut halutessaan tämän meiltä hetikin pyytää, mutta kun ei kykene. Kaikki pitää hoitaa mahdollisimman vittumaiseen sävyyn. Nyt sitten kovalla kiireellä koetan saada lisäselvityksiä kasaan... taas kerran pitää kyllä sanoa, että pointsit Design-talolle, joka jälleen kerran lupasi hoitaa homman pikaisella aikataululla eli tämän tai huomisen päivän aikana.

Muitakin lisäselvityksiä kunta haluaa: pinta-ala on merkitty jokaisen huoneen kohdalle erikseen ja piirustusten yläkulmaan yhteenlaskettuna, mutta jokin siinä on puutteellista. En oikein tiedä mikä, mutta tämänkin DT:n arkkitehti lupasi selvittää. Lisäksi energialaskelmissa lämmitettyjä varastotiloja ei ole laskettu pääkäyttötarkoituksen mukaisiksi tiloiksi (lämmitettyjen kerrostasoalojen summa = lämmitetty nettoala), kunnan ohjeen mukaan ne pitää laskea. Energialaskelmat ja energiatodistus menevät siis uusiksi... tämä on ehkä se työläin lisäselvityspyyntö, jossa voi mennä aikaa. Nuo laskelmat kun eivät tule DT:lta, vaan on ulkoistettu palvelu. No, eipä auta... pakkohan nämä on hoitaa, kun kerran kunnan täti niin haluaa. Huokaus.

Ja jotta tämä päivä olisi aivan täydellinen, niin astianpesukone laski vedet aamulla keittiön lattialle. Kiva. Onneksi huomasin asian about heti eikä päässyt tulemaan isoa vahinkoa, mutta ainekset sille kyllä oli. Vuotokohtaa en kyllä ole paikallistanut, sillä mikään putki se ei ole (kävin ne läpi yksitellen) ja koneen pohjakin on siisti eikä siellä ole suuttimissa tukoksia. Eli liekö sitten jokin tiiviste pragannut tai jotain. Ärsyttävää.

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Pari kuvaa tontilta.

Tässä pari kuvaa tontiltamme (kuvat saa klikkaamalla isommaksi). Tontti on mieheni isoisän vanha perunapelto ja nyt on ainoat (3kpl) puutkin sitten kaadettu. Lisäksi tontille on nyt viety kuormauslavoja, joita varmasti tarvitaan rakennusprojektin aikana vielä paljon... Kokoa tontilla on 1150m2, mutta kamera nyt aina vähän vääristää tuota etäisyyttä. Saa noista kuvista nyt jotain selkoa kuitenkin :)


 Etelän puoleiselta reunalta otettu kuva.

Koillisesta lounaaseen kuvattu.

torstai 13. syyskuuta 2012

Laminaattimallit

Tässä kuvasto laminaateista, jotka sisältyvät talopaketin perushintaan (kuvan saa isommaksi klikkaamalla):


Meitä miellyttää erityisesti mallit Select Walnut ja Avenue Oak sekä jossain määrin myös Silver Ash. Valitsemamme takkamallin kanssa voisi sopia parhaiten ehkä tuo Select Walnut... toki täytyy vielä livenä päästä noita tiirailemaan ja sitten vasta päättää.

tiistai 11. syyskuuta 2012

Rakennuslupahakemus jätetty!

Nyt on sitten paperit sisällä kunnassa! Jänskää! :) Eilen siis kävimme paperit viemässä ja huomenna vielä sen verran joudumme täydentämään, että energiatodistuksesta jäi meidän pääsuunnittelijan allekirjoitus puuttumaan. Onneksi tuo ei viivästytä hommaa, vaan eilinen kirjattiin sisäänjättöpäiväksi. Lupa-asiaa ollaan alustavasti käsittelemässä 26.9. kokouksessa, joten sinne saakka nyt sitten jännäillään... ainakin.

Eilen treffattiin myös maarakentajan kanssa ja maatöitä aloitellaan nyt sitten varmaankin tuossa 8.10. alkavalla viikolla. Niissä menee kuulemma vain pari päivää, sillä meidän tontti on tasamaata eikä kovin isotöinen. Hyvä homma, siinä siis säästää ihan mukavasti. Myöhemmin sitten, talon siis valmistettua, saamme tuolta maarakentajalta jotain kivoja isoja kiviä pihaa somistamaan. Tykkään! Täytyy sitten vaikka viritellä jotain kivoja valoja maahan niin, että pimenevissä syysilloissa saadaan tunnelmoida terassilta käsin <3

9.11. on alustavasti sovittu perustusten teon aloitus. Tällä hetkellä näyttää siis, että pysymme sekä aikataulussa että budjetissa. Hyvä homma. Toki asiat elävät matkan varrella, mutta juuri nyt on toiveikas olo :)

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Rakennusstressiä.

Mua stressaa ja ahdistaa ihan suunnattomasti. Tai pahin stressipäivä oli keskiviikko, sen jälkeen on muutama asia selvinnyt. Nyt olemme siinä vaiheessa raksaprojektia, että joka päivä tapahtuu jotain paperinpyörityshommaa. Nytkin pitäis alkaa rustaamaan lupahakemusta eikä kirjoittaa tätä ;)

Sopimuksia on tehty, kilpailutettu ja erilaisia muutoksiakin sovittu. Sähkön meille tarjoaa alkuvaiheessa Fortum, mutta se kilpailutetaan myöhemmin uudelleen. Katsotaan sitä sitten, kun talo on valmis. Nyt päästään helpommalla näin. Ja jossain voi kai päästää itsensä helpollakin... Tarpeeksi vaikeasti menee moni muu asia, kun ns. valmis tontti onkin osoittautunut vähemmän valmiiksi eli jopa tontille kulku on haastavaa sen sijaitessa pyörätien päässä. Voi olla, että joudumme jopa rakentamaan hyvän matkan tietä, jos kunnan tyypit eivät ehdi sitä meille tällä aikataululla tekemään. Onneksi kunnalle riittää kuitenkin ihan vaan sepelivahvistus (=nykyinen pyörätie ei välttämättä kanna betoni- ja elementtiautojen painoa) eikä tarvitse sentään alkaa mitään kaunista tienpätkää sorvaamaan.

Tontille piti tulla liittymät, mutta nyt ei olekaan varmaa, että missä kunnossa ne on. Vesilaitos ja Fortum käyvät asiaa selvittämässä ajallaan... ja jos homma pissii, niin sitten projekti hidastuu. Onni on, ettei meillä OIKEASTI ole kiirettä muuton kanssa, kun tätä nykyistä asuntoa ei ole vielä myyty. Myyntiin tämä laitetaan vasta, kun todellinen valmistumisajankohta tiedetään. Ja silloinkin asunnon luovutukseen sovitaan pelivaraa.

Tähän nykyiseen asuntoon emme tee remonttia. Otimme arvioinnin tässä vaiheessa kahdelta kiinteistövälittäjältä ja molemmat olivat samaa mieltä siitä, että ihmiset tykkää laittaa itse ostamansa kodin omannäköisekseen. Remontti ei myyntihintaa merkittävästi tulisi nostamaan ja toisaalta remonttiin kuluva raha olisi kuitenkin menoeränä. Lisäksi säästämme hurjasti vaivaa, kun emme lähde nyt mitään remontteja värkkäämään. Helpotus sekin.