lauantai 1. joulukuuta 2012

4 yötä talopaketin tuloon...

Noniin, nyt olis sitten pihatyöt kutakuinkin valmiit, mutta riittäähän sitä hommaa vielä maanantaille ja tiistaillekin - saamme nimittäin vasta tiistaille eli aivan viime tippaan maalämpöputken ja putkimiehen sitä asentamaan. Design-talolla siis sisältyi pakettiin porakaivo putkineen sekä maalämpöpumppu, mutta kaivon ja teknisen tilan välinen putki piti asentaa itse. Matkan varrella DT:n ohjeistus on pysynyt koko ajan samana eli meidän pitää tuo putki hankkia ja asentaa. Sen sijaan Kodikaslämpö Oy:n ohjeet ovat olleet vähän päivästä kiinni; miehen isä soitteli suoraan ko. firmaan kysyäkseen tarkennusta vielä putkityypille ja sieltäpä kerrottiin, että ei tarvita kuin pelkkä suojaputki ja muut hoitaa Kodikaslämpö Oy / Design-talo. Tähän sitten luotettiin. Sitten kuluvan viikon loppupuolella saimmekin tietää, että kyllä se edelleen menee niin, että meidän pitää kyseinen sisäputki asentaa, joten ei muuta kuin pikapikaa ko. putkea tilaamaan ja onneksi tutulla putkimiehellä oli kalenterissa tilaa ja siten mahdollisuus tulla auttamaan asennuksessa tiistaina eli päivää ennen talotoimitusta.

Talon ulkopuolisen täytön piti olla niin ikään valmis, mutta kävikin ilmi, että maarakentajamme on jälleen kerran sooloillut ja soraa ei olekaan patolevyjen yläreunaan saakka. Onneksemme on talvi ja maa jäässä eli tellingit kyllä saadaan pysymään hyvin tuossa pystyssä silti... Mua vaan ärsyttää ihan älyttömästi, kun koko ajan on ollut pientä vääntöä maarakentajan kanssa. On inttänyt vastaan, tekee "niin kuin on aina tehty" eikä suvaitse lukea DT:ltä tulleita kirjallisia ohjeita ja piirustuksia. Voihan huokaus. Lisää soraa emme tässä vaiheessa saa, sillä maarakentaja on kamppeensa kerännyt ja on uudessa kohteessa jo kiinni... Emmekä saa ketään toista maarakentajaakaan näin nopeasti paikalle. Tämäkin tuossa meidän maarakentajassa on vähän outoa, sillä alun perin oli puhe "parin päivän hommasta" ja työhön sitten menikin n. 5vkoa. Maarakentaja oli buukannut itsensä joka viikko meidän tonttimme lisäksi myös toisaalle ja näin ollen homma viivästyi. Toivon, että asiat tästä lähtee rullaamaan, kun Design-talon porukka alkaa hommiin. Tosin olen tässä lukenut kauhukokemuksia muutamasta Design-taloa koskevasta blogista viime päivinä ja en kyllä taatusti uskalla uskoa mihinkään hyvään. Pikemminkin minusta on tullut ylineuroottinen kyttääjä.

Eikä tuota kyttäystarvetta ainakaan vähennä se, että perustukset valanut firma Perustava Oy on jättänyt tekemättä ontelolaattoihin reiät sisääntulevia putkia varten. Nyt pitäis vielä maanantaina ennen tiistain putkimieshommaa selvittää, että kuka ne reiät tekee ja vähän hiton äkkiä... lisäksi Perustavan porukka oli jättänyt saumaamatta autotallivarastossa kahden ontelolaatan välin. Tämän huomasi rakennusmestarisukulainen. Onni taitaa olla, että suvusta löytyy puuseppää, rakennusalan ammattilaista ja että mies on itsekin ollut töissä raksalla yhden kesän opiskeluaikanaan. Eikä tuo miehen isäkään ihan osaamaton ole, vaan itse on oman talonsakin rakentanut.

Se täytyy kyllä sanoa, että kun otimme avaimet käteen -talopaketin, emme kuunapäivänä kuvitelleet, että siinä olisi omaa työtä NÄIN paljon. Toki tiesimme maatöistä ja muusta, mutta ehkä nämä vastoinkäymiset kunnan ja maarakentajan kanssa ovat saaneet aikaan sen, että tämä syksy on ollut melkoista vääntöä.

Tässä vielä kuva tontiltä tältä päivältä (toim. huom. ontelolaattojen päällä on pressu, joten lumi ei ole ongelma).


5 kommenttia:

 1. Voi ei, mitä kaikkea te ootte saaneet jo nyt kestää! :O
  Me tehtiin itse kaikki maatyöt, joten niiden kanssa ei ollut mitään ongelmia. En kyllä kokenut, että DT:n alihankkijoidenkaan kanssa mitään ongelmia olisi ollut. Tosi paljon kyllä tehtiin itse, kun otettiin viittä vaille valmis -tönö, että ei ne kyllä paljon täällä tarvinnut hääräilläkään.

  VastaaPoista
 2. Joo, avaimet käteen periaattellahan meilläkin on tuo mökkeröinen tulossa, "ainoastaan" maatyöt itselle + sokkelin sisätäyttö. Kyllähän tuossa puuhaa on riittänyt tarpeeksi tuossakin, varsinkin kun ei miehen kanssa kumpikaan olla mitään rakennusalan ammattilaisia niin kaikki asiat pitää pohtia kahteen kertaan. Ammattilaisia maansiirtopuolelta on toki ollut järjen ääninä, samoin kunnan puolelta rakennusinssi ja meidän oma valvoja, mutta enivei. Taitaa olla turha tuudittautua siihen että hommat loppuu siihen kun sisätäyttö on tehty ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, joo kyllä tota hommaa on aika paljon riittänyt tässä matkan varrella ihan itsellekin. Tai siis miehen isähän meillä on tontilla lähes joka päivä ollut... ollaan koetettu sanoa, ettei nyt enää tarttis stressata niin paljon, mutta kun hän haluaa ;)

   Poista
 3. Taitaa olla Perustava firmalla vakio homma tämä sisääntuloputkien reikien tekemättä jättäminen! Meillä kävin myös näin ja jouduttiin vääntämään asiasta aikalailla... Tulivat sitten kuitenkin tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä eivät sitten tulleet, mutta DT:ltä vakuuteltiin, että kyllä asia tavalla tai toisella hoituu. Ja niin hoitui. Talofirman miehet piikkasivat reiät oikeisiin paikkoihin :)

   Poista